The Most Like
Leave a Comment

Antreprenoriatul, curajul de a manifesta cine esti – by Cristiana Precup

cristiana_portret_22                                                                             Photo Credit Alina Botica

Motto-ul meu este: „Fii schimbarea pe care vrei sa o vezi in lume” – Mahatma Gandhi.

Imbratisez cu usurinta schimbarea si o consider necesara pentru evolutie si consider ca vorbele, gandurile si faptele fiecaruia dintre noi creeaza sinergia grupului. Asadar noi nu suntem niste spectatori si altii sunt responsabili, fiecare contribuie cu o farama la rezultatele grupului, fie ca vorbim de un grup restrans sau de o tara.

Mi-am inceput drumul in antreprenoriat in 2009, in plina criza economica. Amenintarile mediului extern nu m-au facut sa ma tem pentru ca imi cunosteam atuurile. Aveam firma de productie publicitara inceputa de tata si lucrasem cativa ani in marketing la client, companiile urmau sa se orienteze spre reduceri de costuri si spre firme mici de publicitate pentru flexibilitate, si uite asa a luat nastere 360 Marketing Ideas. Ce mi-a ramas intiparit undeva este lipsa de intelegere a prietenilor, majoritatea angajati, si a familiei. Era straniu pentru ei sa nu accept o pozitie de Marketing Manager care mi se oferise la o companie mare, cu un salariu bun, in detrimentul greutatii drumului propriu.

Atunci am cautat o comunitate de oameni care sa vada lucrurile in aceeasi directie ca si mine. Am descoperit o organizatie de tineri antreprenori  – JCI Bucuresti – care se intalneau si care aveau tot felul de idei de proiecte, faceau deja proiecte, erau si antreprenori mai experimentati care ii sustineau. Cred ca atunci am simtit prima data ce inseamna un hub si puterea unui loc cu oameni la fel, mai tarziu cand am avut placerea sa vizitez unii dintre colegii competitori care aveau deja hub, am constientizat pe loc ca asta vreau sa fac candva.

DSC_9695DSC_9683

Toti cei care ma cunosc stiu faptul ca sunt o persoana de actiune. Asadar, in primul rand, am cautat resursele financiare sa poata fi realizat ceea ce astazi este hubul We Love Digital Unirii si partenerii strategici. Desi este o idee minunata si adaptata noilor tendinte de lucru, de multe ori m-am vazut nevoita sa traduc termenul de „hub” sau de „co-working space”. Acest fapt ne arata ca nevoia de astfel de spatii este in faza de crestere.

Ce este hubul de fapt? Este acel loc care te conecteaza cu oameni ca tine, cu resurse si cu retele de networking. Este un spatiu fizic creativ unde poti sa ai biroul cu toate utilitatile incluse, cu anumite servicii incluse, unde poti tine intilniri cu parteneri sau unde iti poti tine evenimentele. Este locul unde iau nastere acceleratoare de business, incubatoare, unde se pot gasi interese ale unor fonduri de investitii. Posibilitatile sunt multiple, iar actiunile complexe.

Cum a fost pentru mine aceasta experinta? O mega provocare. Mi-au fost testate toate limitele, mi-am imbunatatit masiv skillurile, de la time management, pana la cautare si discutii cu parteneri investitori, de la gestionare relatii defectuoase, la a invata sa spun Nu cateodata si sa pierd controlat pe termen scurt.

Concluzii extrase din experienta de antreprenor overall? Calatoria este cea care conteaza si mai putin destinatia. Creativitatea unei idei rezulta de fapt din creativitatea implementarii acelei idei. Perseverenta si mindsetul adecvat te transforma in castigator. Oamenii care isi urmaresc doar propriul interes, au un drum scurt si anevoios.

Celor care astazi incep propriul business, ca tocmai s-au terminat inscrierile la StartUp Nation, le recomand sa viseze si sa materializeze aceste vise, dar sa analizeze bine oportunitatile, sa isi planifice cat mai bine, sa discute cu oameni care fac deja businessul ala sau se adreseaza aceluiasi grup de clienti, sa fie realisti cand seteaza parteneriatele si sa isi imbunataseasca permanent cunostintele. Chiar daca vor angaja specialisti, au nevoie sa isi vanda mai ales ei produsele si serviciile, sa stie ce inseamna gestiunea financiara – sa citeasca cifre – si ce inseamna promovarea.

Pe scurt, visati realist, dar pastrati si doza aceea de nebunie care iti da imboldul pe aceasta cale!

By Cristiana Precup – owner We Love Digital Unirii

DSC_9673co-working day1-poza SALA MAREsala mare et5_2_small

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s